Vacatures

Kinderen met autisme weer naar school door de Schakelklas

Tijdens de autismeweek zetten wij de kinderen van de Schakelklas in het zonnetje. De Schakelklas, een initiatief van het dr. Leo Kannerhuis en de Brouwerij, scholengemeenschap voor speciaal onderwijs voor kinderen met autisme bestaat vandaag vijf jaar. Reden voor een feestje.

Weer plezier

De Schakelklas is als project opgezet voor kinderen met autisme die op school – veelal speciaal onderwijs- zijn vastgelopen. Voor jonge kinderen met autisme kan het soms lastig zijn om echt te leren, bijvoorbeeld omdat ze snel overprikkeld raken of omdat ze door een achterstand in hun fijne motoriek meer moeite hebben met schrijven. Daardoor lopen ze vaak leerachterstanden op. Ook hebben deze kinderen vaak een negatief beeld van school omdat ze veel faalervaringen hebben opgedaan: ze zijn gepest of soms zelfs weggestuurd van school. In de Schakelklas leren deze kinderen weer plezier te krijgen in school.

Met kleine stapjes naar succeservaringen

Bijzonder is dat door deze combinatie van onderwijs en behandeling een kind veel extra één-op-één-begeleiding krijgt. Een leerkracht van de Brouwerij en een sociotherapeut van het dr. Leo Kannerhuis onderzoeken samen wat een kind wel kan en welke specifieke aanpak het beste werkt. Met kleine stapjes werken ze aan succeservaringen zodat een kind meer zelfvertrouwen krijgt en weer tot leren komt. Doel is een kind uiteindelijk te laten doorstromen naar een klas met een normaal cluster-4-programma. Bij sommige kinderen lukt dat en sommige kinderen stromen uit naar bijvoorbeeld een zorgboerderij. Het belangrijkste is dat het kind op een plek komt waar hij of zij past.

Voor alle kinderen van de Schakelklas is er vandaag daarom feest met veel ballonnen, hapjes, drankjes, spelletjes én een optreden - door en voor de kinderen- van circustheater Stoffel.