Vacatures

“Individuele verschillen bij volwassenen met autisme, een focus op inhibitie en sensorische gevoeligheid.”

Lezing in de Kannercyclus , "Individuele verschillen bij volwassenen met autisme, een focus op inhibitie en sensorische gevoeligheid."

Donderdag 18 maart 2021 start 16.30 uur.

Registratie en livestream webinar

Sprekers

  • 1e spreker: dr. Marieke Rekers-Kuiper, Psycholoog i.o. tot GZ-psycholoog Behandelcentrum jongeren Oosterbeek, Leo Kannerhuis / Youz
  • 2e spreker: dr. Lisette (EWM) Verhoeven, GZ psycholoog, Behandelcentrum jongeren Nijmegen, Leo Kannerhuis / Youz

Autisme is een breed spectrum en er zijn veel individuele verschillen tussen mensen met autisme. Hoe komt dat?

Onderliggende oorzaken van deze individuele verschillen zijn tot dus ver onbekend. Tijdens mijn promotieonderzoek heb ik vier jaar lang onderzoek gedaan naar individuele verschillen bij volwassenen met autisme door te onderzoeken of het autonoom zenuwstelsel hierin een rol speelt. De focus heb ik vooral gelegd op inhibitie en sensorische gevoeligheid.

In de Kannerlezing zal ik stil staan bij de verschillende onderzoeken die ik heb gedaan en natuurlijk de resultaten. Tevens bespreek ik de Glasgow Sensory Questionnaire, een nieuwe vragenlijst voor het in kaart brengen van sensorische gevoeligheid bij volwassenen met autisme.

Lisette Verhoeven zal ingaan op hoe de individuele verschillen eruit kunnen zien in de praktijk en hoe dit de aanpak per persoon kan beïnvloeden.

Leo Kannerhuis heeft het TOPGGz-keurmerk en voldoet hiermee aan strenge eisen. Leo Kannerhuis bewijst dat zij zeer gespecialiseerde patiëntenzorg combineren met het ontwikkelen van nieuwe behandelmethoden, wetenschappelijk onderzoek en structurele kennisoverdracht. Op deze manier werkt Leo Kannerhuis aan betere zorg.

Kannercyclus

Sinds september 2009 organiseert het dr. Leo Kannerhuis refereerbijeenkomsten in een cyclus van vier bijeenkomsten per jaar. Voor deze Kannercyclus nodigen wij gepromoveerde sprekers uit om over hun promotieonderzoek een referaat te houden. De Kannercyclus richt zich op psychiaters, psychologen, orthopedagogen en andere autismehulpverleners of belangstellenden.

In de referaten willen we een link leggen van het (wetenschappelijk) onderzoek naar de praktijk. Na elk referaat volgt een betoog van een 2e spreker waarin deze, vanuit de praktijk, is gevraagd om te reageren op het referaat en eventueel (kritische) vragen vanuit de praktijk te stellen.

De opbouw van de bijeenkomst is als volgt:

  • 16.30-17.15 1e spreker
  • 17.15-18.00 2e spreker
  • 18.00-18.15 Discussie/Afsluiting

Niet in de gelegenheid de livestream te volgen? Via dezelfde link is de lezing op een later moment terug te kijken.

Accreditatie

Accreditatie is aangevraagd bij de volgende beroepsverenigingen: FGzPt, NIP, NVVP.

Voor SKJ gaat accreditatie via NIP middels een bewijs van deelname. Dit bewijs kunt u na afloop opvragen via t.verbeek@leokannerhuis.nl