Vacatures

Wie doet wat

Psychiater
De psychiater is een arts die veel van psychische problemen weet. Hij/zij onderzoekt hoe we jouw problemen die met je autisme te maken hebben het beste kunnen aanpakken. Dat gaat vooral door gesprekken te voeren met jou en je ouders. De psychiater is de enige die medicijnen mag voorschrijven, als dat nodig is. Hij is verantwoordelijk voor de onderzoeken en jouw behandeling.

Psycholoog
Samen met een psycholoog zoek je uit hoe jouw kwaliteiten je kunnen helpen bij dingen die je moeilijk vindt. Het verschil tussen een psycholoog en een psychiater zit in hun studie. Een psycholoog heeft psychologie gestudeerd en een psychiater geneeskunde. Daarom mag een psychiater medicijnen voorschrijven en een psycholoog niet.

Therapeut
Er zijn allerlei soorten therapeuten. Met therapie helpen ze jou en vaak ook je ouders op verschillende manieren. De psychotherapeut en systeemtherapeut doen dit vooral door met jou of je ouders te praten. Een vaktherapeut geeft ‘doe-therapie’ zoals muziek-, beeldende of bewegingstherapie. Bij deze vorm van therapie ga je vooral dingen doen en ervaren en staat praten minder centraal. Ook zijn er sociotherapeuten die je op de kliniek begeleiden.

Maatschappelijk werker
Een maatschappelijk werker probeert je inzicht te geven in je problemen en ondersteunt je bij het oplossen van deze problemen. Hij/zij leert je om je beter te redden in je dagelijks leven, ook als straks je behandeling is afgelopen.

Behandelcoördinator
De behandelcoördinator houdt overzicht over jouw hele behandeling en overlegt met iedereen die erbij betrokken is.

Gezinsbehandelaar
Een gezinsbehandelaar komt thuis kijken hoe het gaat in jouw gezin. Wat zijn voor je ouders en voor jou moeilijke momenten of situaties? Samen met de gezinsbehandelaar zoeken jullie naar oplossingen.